1 I Dagny Andersen's slægt/ Slægt

Karen Andersen og Niels Nielsen Jensen

Mine oldeforældre

Niels Nielsen Jensen nielskaren1935

Karen Andersen

(Se Dagny’s anetavle)

Niels blev født den 4. maj 1862 i Horne og den 29. juni s.å. blev han båret til dåben i Horne Kirke af fasteren Karen Nielsen, som var fra Bøjden. Han blev konfirmeret i 1876 i Horne Kirke. Efter at have tjent ved landbruget et par steder, kom han i lære ved grevens mølle i Horne og nogle år senere blev han udlært dér.

I 1883 aftjener han sin værnepligt som soldat i Nyborg og samme år bliver han far til sit første barn.

Karen Andersen blev født den 28. september 1862 i Bjerne og den 7. januar året efter blev hun båret til dåben af Johanne Nielsdatter Præstekjær.
Karens forældre var Mads Andersen og Marie Kirstine Pedersen som boede i Horne Nørreballe (Perlestræde) og som blev kaldt Knold.

sandegyde69

Karen tjente forskellige steder som vi ikke kender til men umiddelbart inden hendes giftemål med Niels, var hun hos ”Ørnhøjens” som havde en ejendom, der lå på vejen til Knold.

Niels får afsluttet sin tjenestetid i Nyborg og den 24. marts 1885 gifter han sig med Karen i Horne Kirke. Forloverne var husmand Peder Pedersen, Bjerne og Mads Andersen Horne.

Niels og Karen får 11 børn:

Momsesøsk. (klik på)

  1.  Johanne Marie Jensen f. 18.08.1883 i Horne
  2. Marie Kirstine Jensen f. 29.05.1885 i Horne – død 1973 i Ny Stenderup (Moster Dine).
  3. Peder Jensen f. 03.09.1887 i Bjerne – død 1887 for dåb.
  4. Anna Martine Jensen f. 17.08.1888 i Bjerne
  5. Agnes Cathrine Jensen f. 23.02.1892 i Bjerne (moster Agnes boede på Østerbrogade 69)
  6. Carl Andreas Jensen f. 29.05.1894 i Bjerne
  7. Maren Nielsine Jensen f. 25.09.1896 i Bjerne
  8. Alma Christine Jensen f. 19.03.1899 i Bjerne – død 1899
  9. Mads Peter Jensen f. 23.01.1901 i Bjerne – tvilling
  10. Alma Christine Jensen f. 23.01.1901 i Bjerne – tvilling
  11. Johannes Christian Jensen f. 11.08.1903, Sandegyde, Svanninge MarkBørnene ses her Momsesøsk.

Niels beskæftiger sig gennem årene med mange forskellige ting. Han bestyrer Grevens Mølle i Horne og på et tidspunkt, da mølleren på Vester Mølle i Faaborg blev indkaldt til militærtjeneste, påtog Niels sig at bestyre denne mølle mens møllerens var væk. Da mølleren vendte tilbage efter overstået militærtjeneste, afsluttede Niels bestyrerjobbet på møllen og efter sigende, skulle han efterfølgende da også have bestyret Horne Østermølle i en periode.

I Faaborg arbejdede Niels på en træuldsfabrik og han var beskæftiget på Faaborg havn. Efter forlydende beskæftigede han sig også ind imellem som handelsmand.

nielskaren2

Gennem årene byggede Niels flere huse. Han byggede et på Sandegyde – nu hjørnet af Assensvej og Fritsdalsvej. Til dette hus havde han samlet noget nedbrydningstømmer som han fik fra teglværket i Diernisse.
Med byggeriet var han lidt forud for sin tid ved, at han byggede udhus og bryggers direkte på hovedhuset. Det var der ellers ikke tradition for. Et andet rødstenshus længere inde mod byen på Sandegyde – nu Kildetoften – byggede han også.

I den tid hvor Niels og Karen boede i Faaborg, cyklede Niels frem og tilbage mellem Faaborg og Horne. Det var langt at cykle og det var ofte forbundet med mange ekstra ture og problemer med møllen. Når det var blæsevejr skulle der males på møllen for at den ikke skulle løbe løbsk og Niels skulle derfor være ved møllen uanset tid på døgnet. Niels beslutter derfor at bygge et hus i Horne Kirkeballe. Stedet havde nr. 3.

I den tid Niels og Karen boede i Horne, havde Karen mange blomster i haven. Hun bandt kranse til begravelser og passede gravsteder på Horne Kirkegård.

Kom familien på besøg og Karen ikke var hjemme, kunne de altid finde hende på kirkegården.

På sine ældre dage hjalp Niels til i Hvedholms have samt på Horne Gammel Møllegård inden den blev plejehjem. Han havde også en symaskine derhjemme hvorpå han lappede sække til møllen for at supplere sin indtægt.

På deres ældre dage boede Niels og Karen hos en søn. De sidste tre år boede Niels hos datteren Alma.

Karen og Niels havde lavendel i haven. Deres datter Maren, havde lavendel i haven. Marens datter Dagny Agnethe havde lavendel i haven. Dagny Agnethes datter har lavendel i haven og jeg selv har lavendel i haven og min datter har lavendel i haven.
Alle stiklinger af lavendler fra Karen og Niels Have eller regeneration og fornyelser af Karen og Niels’, om man vil.

Foto øverst tilhøjre: Guldbryllup 1935 – tre måneder senere døde Karen.

Foto midten tilvenstre: Sandegyde 69, Faaborg. Niels står i døren. Tvillingerne ved hegnet.

Foto Nederst til venstre: Karen og Niels ca. 1934

Karen døde den 1. juli 1935. Hun blev 72 år.  Niels døde den 4. oktober 1949 på Faaborg Sygehus. Han blev 87 år gammel. De er begge begravet på Horne Kirkegård.

Andre tekster

  • Tre søstre | ibmh's blog
    6. december 2009 at 13:02

    […] Generne for det hvide hår fornægter sig ikke – se søstrenes bedstemor. […]