…Det hedder sig, at Lillebælt er en smeltevandsflod, opstået under den sidste istid. Og det fortælles, at strømmen i bæltet løber så stærkt, at vandet bliver skiftet ud én gang i døgnet. At det dybested sted er omkring 90 meter dybt, er en kendt sag og at i Snævringen, hvor bæltet er smallest, er der ikke langt mellem de to landsdele bæltet deler.
På et højt punkt nær Røjle Klint – op bakken oppe ved Kirken – har jeg ofte stået og betragtet bæltet, som det ligger dér med sit hastigt flydende havvand, gravet ned mellem stejle skrænter på fynssiden og på jyllandssiden.
Har ofte stået med tanken om, at det kunne have været interessant at sidde på et plankeværk, i sikker afstand og i magelig højde, og iagttage den store glidende isgletcher da den langsomt drev forbi – sydover, ændrede landskab i bakke og dal, mens smeltevandet fossede ud og dannede flod mellem landsdelene.
I går bevægede strømmen sig med ret så markant en hastighed ved Det Gamle Færgeleje ved Nordenbro på Strib Odde. Sådan som den så ofte gør og velsagtens også har gjort lige siden gletcheren smeltede. Lidt forsigtigt vurderet bevægede vandet sig den denne dag med en fire – måske fem knob.