1 I Fra tiden i Faaborg

7.b – 40 år efter

I 1957 gik Faaborg Byskoles 7. klasser ud af skolen efter de obligatoriske 7 års skolegang. Min klasse var den ene af dem.

Vi begyndte vores skolegang på Sundskolen ved skoleårets start i 1950. Vores årgang hørte til de store og der var det år tre 1. klasser som startede i skolen.  Skoleforløbet var dengang delt op i en grundskole hvor vi blev undervist i fire år. Derefter “rykkede vi op” i hovedskolen og blev undervist der i tre år.

Allerede efter 4. klasse blev eleverne delt op i færre klasser med de elever som gik i mellemskolen og som skulle gå videre i realafdelingen og de elever som ikke skulle i realafdelingen, men ønskede at afslutte skolegangen efter det 7. skoleår.

Vi var blandt de sidste.

Faaborg Byskole – eller Faaborg Mellem og Realskole som den også hed – udskrev de to 7. klassers afgangselever den 31 marts 1957.  Den tekniske betegnelse for de to 7. klasser var henholdsvis 3.fma og 3.fmb.  Betegnelser som fortalte, at der var tale om 3. fri mellem klasse a og b.  I daglig tale brugte vi dog ikke denne betegnelse, men blot udtrykket 7. klasse.

Vores 7. skoleår var præget af mange skiftende lærere og en enerverende og vedvarende flytten undervisningslokale, idet vi var “vandreklasse” uden blivende tilholdssted. Den daglige struktur virkede løs, lærerne oplevedes som pressede og årgangene var alt for store til skolens faciliteter. Eksempelvis var vi i 5. skoleår henvist til at modtage alle undervisningstimer på Teknisk Skole i Nørregade. I nogle fag var flere klasser presset sammen i ét undervisningslokale hvor eleverne oprigtigt talt sad på skødet af hinanden og hvor indeklimaet lod meget tilbage at ønske. Omstændigheder som unægteligt prægede hverdagen, undervisningssituationen, lærerne, eleverne og det man i dag ville kalde kvalitet i undervisningen.

3.fmb – den klasse vi gik i det sidste år, var en rigtig god klasse på alle områder. Jeg husker et ganske godt sammenholdet i klassen, stabilt, ligeværdigt, uden drillerier og med en nogenlunde ligelig fordeling af piger og drenge.

Da vi besluttede at ses igen 40 år efter, var det derfor forbavsende uproblematisk  at få samlet størstedelen af  klassen.

Finn Lyster var initiativtager og havde lavet en del forarbejde. Et udvalg ordnede de sidste formalia hvorefter der blev sendt indbydelser rundt. Tilslutningen var overvældende og stor var spændingen da vi på dagen mødtes på Sundskolen og hilste på hverandre. For nogles vedkommende for første gang efter 40 år.

Forbavsende hurtigt gik snakken frit, lystigt og ubesværet.

Vi startede dagen med en rundvisning på Sundskolen med besøg i vore gamle klasseværelser. Derefter besøgte vi “Hovedskolen”, som vi kaldte den. Var også dér rundt i klasseværelserne og skolens andre lokaliteter. Derefter var der modtagelse på Faaborg Rådhus af Borgmester Ove K. Pedersen, som bød på øl, vand og gode ord. Senere indtog vi Restaurant Trekroner, hvor vi spiste “krofatters” berømmede æggekage. Efterfølgende gik nogle på cafe for at drikke eftermiddagskaffe og andre forrettede nogle private gøremål i byen. Senere på aftenen samledes vi på Restaurant Skovlyst i Svanninge Bakker. Dér underholdt  Faaborg Musikskole en tre kvarters tid, inden spisningen, som forløb med taler, udveksling af gamle minder om skoletiden og sidenhen bytning af skolefoto og andet fra den gang. Altsammen i et fortættet hyggeligt samvær.

Aftenen sluttede i god ro og orden, som man siger.  Og så blev det besluttet, at samles igen fem år senere – i 2002.

En meget stor oplevelse var det at møde sine klassekammerater 40 år efter vi forlod skolen. Næsten som var vi født i samme kuld, havde ligget i samme hundekurv og havde ædt af samme trug, fornemmede vi et mærkbart fælles grundlag fra en svunden tid. Det gjorde indtryk.

syvendeb1997

Bageste række fra venstre: Kirsten Skovmand, Gunnar Egelund Nielsen, Ulla Neergård, Ruth Jørgensen, Gyde Rasmussen, Kaj Madsen, Ib Møller Hansen, Gunnar Højsgård.

Forreste række fra venstre: Finn Lyster, Kirsten E. Pedersen, Borgmester Ove K. Pedersen, Ulla Theisby (i sort), Kirsten Ann Pedersen, Bent Aage Thomsen og Eva Jørgensen.

Fraværende: Henny Ernst, Orla Reenberg, Kaj Wie og Mads Peder Poulsen.

Andre tekster

  • Ib
    10. november 2009 at 12:36

    45 år efter skoleafslutningen var klassen igen samlet i 2002.

    50-året for skoleafslutningen i 2007, blev ikke til noget. Der var ikke tilslutning.