Møllerens Kirsten førte en flot svunget fjerpen, da hun i 1919 gjorde nogle noter i sin notesbog under sit ophold på Husholdningsskolen i Korinth, Brahetrolleborg sogn.
Liden og lidt undseelige ser den ud, den lille notesbog med det sorte omslag og de linierede sider, men trods dens lidenhed giver den et ganske godt indblik i hvad som optog Kirsten i skoletiden og hvilke gøremål der var at varetage i tidens husholdning. Med sirlig og flot svunget skrift og med en punktlig orden og opstilling, skriver Kirsten om uge- og dagsplaner, om undervisning, om sang og gymnastik og om rengøringsteori og sundhedslære – alle de kompetencer og færdigheder tidens husassistent, husmor og mor bliver fordret håndterende som ledefigur og bærende kraft i hjemmenes dagligdag.
Kirsten er 20 det år hun opholder sig på husholdningsskolen.
Kirsten Gunild Hansen bliver født den 12. marts 1899 på Grevens Mølle i Horne og den 23. april samme år båret til dåb i Horne kirke af pigen Sofie Wikkelsø, Horne. Bestyrer R. Hansens hustru, Kirstine Hansen stod ved siden og fadderne var: Gårdbestyrer Johannes Peder Hansen, Bjerne, Ungkarl Hans Kristoffer Hansen, Horne og Skomager Wikkelsø, Horne og i dåben fik hun navnet Kirsten Gunild.
Som den først fødte pige i møllerens familie, bliver Kirsten helt efter tidens tradition opkaldt efter sin farmor på gården Øxnebjerggård. Gudmoderen er dåbsbarnets moster og moderens eneste søskende. Kirstine Hansen er dåbsbarnets faster og hun var gift med sognefogeden i Millinge. Johannes Peder Hansen er en farbror som forpagtede gård i Bjerne. Kristoffer Hansen er ligeledes en farbror, skolelærer af uddannelse og Skomager Wikkelsø er dåbsbarnets morfar.
I 1902 / 03 bygger forældrene en ny mølle – Horne Øster Mølle på en parcel som bliver købt af en politibetjent. Parcellen ligger ret op til Horne Skole. Kirsten har derfor ikke langt at gå, da hun begynder sin skolegang, som hun gennemfører med særdeles gode resultater. Syv år varede Kirstens skolegang.
Den 10. april 1913 bliver hun konfirmeret i Horne kirke af Pastor A. C. Bock. 42 piger blev det år konfirmeret i Horne. De 16 ved forårskonfirmationen og heraf var Kirsten Gunild den ene. Fire dage efter Kirstens konfirmation, bliver hendes yngste bror, Ernst, døbt i samme kirke og familien bliver foreviget i møllehaven.
Kirsten Gunild, min fars søster, som denne tekst handler om, ses på billedet til højre stående bag sine forældre. På billedet med husholdningsskolens elever og ansatte står hun som nr. seks fra højre mod venstre set fra manden med kasketten i højre side af fotoet.
Kirsten Gunild var det ældste barn i Møller Niels Andreas Hansen og Karen Cecilie Wikkelsø’s børneflok.
Kirsten gennemførte som nævnt i 1919, som 20-årig, et husholdningsskolephold i Korinth i Brahetrolleborg sogn og i hendes notesbog læser man hvilke opgaver hun noterer som tidens gøremål en husholdning omfatter.
En arbejdsplan noterer hun i punkter.
nr. 1:
Være husmoder, føre regnskab, besørge indkøb af varer, ordne stuerne, holde orden i skabe og skuffer, vande blomster og ordne blomster, smøre mad når der skal smøres aftensmad, se efter om der mangler kolonialvarer og lignende. Holde orden i spisekammer og kælder. Efter middag sætte madrester til side.
Nr. 2:
Lave formad. Vaske op efter frokost, feje og holde køkken i orden om formiddagen. Sørge for opvaskevand, passe der kommer vand i kedel og vandgryder, vaske op efter middag og skure trætøj, zinkborde og holde baljer, klude og affaldsspanden.
Nr. 3:
Lave aftensmad og rette den an. Tørre opvask efter frokost og middag og sætte på plads. Eftermiddag skure de store borde, vaske gulv i spisekammer og køkken. Holde koste, gulvspande, gulvklude i orden. Se efter om alt er på plads og alle kroge på vinduerne før køkkenet forlades.
Nr. 5:
Bagning, dessert og lignende. Sørge for brænde. Efter middag pudse komfur, kedler, messingbeslag. Onsdag og lørdag pudse dørlåse og vandhaner. Eftermiddagskaffe.
Nr. 6:
Sørge for Frokost kl. 10, passe haven
Nr. 7:
Syltning og henkogning. Lave småretter og lignende til aften. Pudse knive om formiddagen og over middag vaske gryder og holde skurestuen i orden. Sørge for aftensmaden.
Nr. 8:
Sørge for morgenmad kl. 7, smøre mad til frokost. Lave mad i det private køkken.
Efter ferien – Sørge for morgenmad kl. 7 i børnehaven.
Kirsten har noteret sin timeplan således:
Kl. 7 Morgenmad og morgensang
kl. 7½ – 8½ Timer i skolestuen
kl. 9½ – 10 Rengøring af værelserne
Kl. 10 Frokost
Kl. 10½ Køkkenteori
kl. 11½ Praktisk arbejde
Kl. 2 Middag
Kl. 6½ Aftensmad
Kl. 9½ Aftensang i havestuen.
Timer i skolestuen:
Mandag: Husførelse, husholdningsregnskaber
Tirsdag: Ernæringslære, havebrug. Hver tirsdag foredrag kl. 5
Onsdag: Kemi, Sundhedslære. Hver onsdag gymnastik kl. 5
Torsdag: Ernæringslære, havebrug. Hver torsdag sang kl. 5
Fredag: Husførelse, rengøringsteori
Lørdag: Sundhedslære
I nogle eksempler på et par husråd til de som gik med fjer i hatten, har kobberting og stråhatte i husstanden, giver hun følgende råd:
Fjer kruses ved at komme salt på gløder og holde fjeren derover. De mørke rander på kobberting tages med sprit og lakken på købte kobberting tages af med varm sprit – opvarmet i et vandbad. Hatte som skal lakkes sorte, får først en omgang med blæk som trænger ind, siden med hattelak og hvide stråhatte, som er blevet gule, kan bleges med syresalt, som er opløst – der skylles godt af med sprit.
I februar måned 1921 gifter Kirsten sig med den 7 år ældre Skrædder Anton Alfred Madsen og med tiden etablerer Kirsten og Alfred – som de alle dage blev kaldt – renseriet Perawin i Odense. De bor i Kildetoften i Faaborg og ejer en del jord til byggegrunde på lokaliteten, ligesom de har en gård lidt vest for byen og en skov i Falsled. Alfred og Kirsten kørte Vauxhall, interesserede sig for slægten og prydhaven og byggede til huset, da det kneb med at rumme et skab som var arvet efter forældrene på møllen.
Mange ferie- og oplevelsesrejser blev det til i årenes løb. Italien, Korsika, Jugoslavien og Adriaterhavet strande, hørte blandt de destinationer med gentagende besøg.
Alfred døde på årets første dag 1967. Kirsten døde den 4. maj 1970. Begge blev de begravet i familiegravstedet på Horne Kirkegård.
Tekst under redigering – fortsættes