0 I Fra tiden i Faaborg

Svendeprøve

Den 2. december 1963 aflagde jeg svendeprøve som slagter på Faaborg Andels Svineslagteri, efter at have gennemført de opligatoriske fire års læretid med praksis i den almindelige arbejdstid og den teoretiske del på Teknisk Skole i Nørregade med skoletid om aftenen i vinterhalvår.
Lærere kom fra byens skoler og undervisning i specialfagligt stof blev udført af slagteriets mestersvend, der hed Veng.
Stoffet bestod af regning, dansk og specifikt fagstof.
Selve svendeprøven blev overvåget af to skuemestre – slagtermestre fra slagterier fra Langeland og Svendborg.
Svendeprøven bestod af slagtning og udskæring af et kreatur. I dette tilfælde en kvie. Samt alle de funktioner der er forbundet med eksportslagtning og tilvirkning af slagte -og baconsvin.

Ved kreaturslagtning havde jeg en slagtersvend, Niels Larsen, til at gå mig til hånde med forefaldende servicering og oprydning. Kreaturslagteriet var netop bygget om og moderniseret, så alt var ikke blot nyt, men også spændende at bruge, idet vi havde indført forbedrede slagtemetoder og mere håndteringsvenlige metoder som jeg havde godt styr på.
Ovre i slagteriet, ved  slagtning af svin, fulgte jeg et og samme svin gennem alle behandlingsprocesser som gennemføres på selve slagtegangen, begyndende i stikstien, hvor aflivning af svinet tager sin begyndelse.  Så fulgte jeg et og samme svin gennem alle slagtekædens funktioner. Da jeg kom til tilskæring og tilvirkning af svinekroppen til bacon skiftede jeg til en udvalgt kødkrop, der forud var nedkølet. Prøven fortsatte så med de faciliteter som anvendes når funktionerne gennemføres på samlebånd. Da medarbejderne var på slagtegangen og samlebåndet ikke var besat med arbejdere på prøvetidspunktet, gennemførte jeg de forskellige opgaver med et imaginært tilskæringshold og gennemførte de forskellige funktioner på et kørende tilskæringsbånd med kun en halv kødkrop på.

Der var afsat en mindste tid til prøven i kreaturslagtning. Udskæring af en kødkrop, foregik i pølsemageriet. Vurdering og bedømmelsen blev foretaget løbende af skuemestrene.

Dagen startede ved at jeg mødte ved almindelig arbejdstid og havde tiden til fri disposition til at gøre mig selv og diverse værktøjer klar. Slibning og klargøring havde jeg gjort dagen forinden, så på selve dagen var der blot tale om lidt indledende “nusseri” med ro på, lidt ekstra pleje og pasning af slagtedyret for at eleminere enhver form for stress og så iøvrigt gå i gang, når jeg var klar. Ud over at hilse på skuemestrene, da vi mødtes, så mærkede jeg rent faktisk ikke noget til dem under svendeprøven selv om de holdt sig tæt.

 

Andre tekster

Ingen kommentarer

Svar