0 I Fra tiden i Faaborg

Folkesundheden

Dengang først i 1950’erne, da jeg og mine jævnaldrende gik i Sundskolens yngste klasser, var vi ikke det fjerneste i tvivl om, at folkesundheden lå “Det offentlige” stærkt på sinde i og med, at ernæringstilstanden ikke var den bedst ønskelige og at der vitterligt blev indlagt børn på sygehuset til behandling for et bedre huld.
Eleverne i skolen blev sundhedstjekket, vi blev målt, vejet, gennemlyst og vaccineret. Vi gennemgik varme og kolde afvaskninger på den lokale badeanstalt som en del af skoletiden, øvelser i det fri under åben himmel med at gå og løbe i takt, lave svømme og livredningsøvelser og bade i havvand og at gøre flittigt brug af den friske luft ud fra devisen “et sundt legeme i en sund krop”, var indslag i undervisningen udenfor klasselokalet. Der blev dyrket boldspil, løb, spring og kast og nogle havde tilmed skolehaver.
Eleverne stod i rækker og på tælling, marcherede til undervisning i klasserne. Skrev bogstaver på tælling – op, ned, op ned og væk.  Stod ret ved skolepulte og blev sat uden for døren og vist ud af fællesskabet ved ulydighed.
Vi fik afprøvet kindflæskets slagfasthed for livets øretæver og om nakkehårene havde hærdelse for fast grobund.
Nogle fik kindheste, andre fik lussinger og somme fik tørre tæsk og det var, hvad pædagogikken rakte til for nogle underviseres vedkommende. Der blev sørget for de unge med årlige lægetjek  hos skolelægen Dr. Rise og sekretær Fru Bager. Der blev tjekket om tingene sad som de skulle og der blev gabt højt og sagt ahhh, der blev vaccineret for calmette og de almindelige kopper og udstedt koppeattester, legesom difteri, stivkrampe og tuberkulose også var en del af det offentlige vaccinationsprogram og der blev spist sukker for børnelammelse. Det tog vi altsammen i en stiv arm. Nogle vaccinationer gav muskelømhed på stikstedet andre vaccinationer gav feber. Altsamment kortvarigt. Vi oplevede engelsk syge og tilstande med mangelfuld ernæring. Et familiemedlem skulle eksempelvis i en periode dagligt drikke maltøl og flere modtage lys. Vi fik nok at spise, men næringsindholdet var generelt på den tid mangelfuldt, hvilket også sås hos de udenlandske feriebørn, der i sommerperioder gæstede landet.

Andre tekster

Ingen kommentarer

Svar