0 I Sådan set

Søren og Jørgen Daniel

30 år gammel tegnede Faaborgkunstner og Landskabsmaler Søren Læssøe Lange i året 1790 mine tiptipoldeforældre, Skomagermester Jørgen Daniel Guhl og hustru Cathrine Rasmusdatter Braad, som dengang boede i Faaborg, Østergadens nedre del ud mod den åbne fjord.
Søren Læssøe Lange var faaborgdreng, født i byen den 5. Maj 1760. Blev uddannet på Kunstakademiet i årene 1781 – 87. Malede runden om i det ganske land. Tog ophold i København hvor han døde den 19. Juni 1828, 68 år gammel. Her ses han på et selvportræt.

Jørgen Daniel Guhls fødselsdag kender vi ikke, men vi ved, ud fra hans alder ved død, at han er født 1720 og at han svækket af alder døde i 1812, 92 år gammel. Vi ved at han giftede sig i maj måned 1756 i Faaborg Kirke med Cathrine Rasmusdatter Braad. Med sig ind i ægteskabet bragte Cathrine en 8 årig søn. Jørgen Daniel og Cathrine fik 8 fælles børn. Samme år som giftemålet i maj 1756, købte de hus og 16 år senere – i 1772 – købte de yderlige tre parceller på lokaliteten hvor de boede i Østergade i Faaborg.

Deres motiver til i en moden alder, at lade sig portrættegne, kender vi ikke. Ligesom vi ikke ved noget om portrætterne ud over, at de skulle være tegnet af Søren Læssøe Lange og at de givetvis er formidlet til min faster Kirsten Madsen i perioden omkring 1943 – 1945 af en Hans Hornegaard hvis efternavn engang var Madsen og som i efterkrigstiden korresponderede om slægten med både min far, hans søster og hans bror og tilmed af lagde visitter på de respektive bopæle. Hans Hornegaard skriver i et af brevene og undskylder de lange perioder, hvor han ikke giver lyd fra sig, at arbejdet med hans egen slægt bliver forhalet af et fængseslophold under krigen grundet hans ansættelse i politietaten. Vores far synes at være den i søskendeflokken, der vidste mest om slægten.

Når Redaktør Edward Andersen eller konen havde ærinde på Lokalhistorisk Arkiv i Jernbanegade i Odense, så hændte det, at Dagny og Alfred ( min far og mor) havde ærinde med forespørgsler med om Skomagermester Jørgen Daniel Guhl og sønnen “Hans Jørgen” hvis fulde borgerlige  navn var Hans Michael Jørgensen Guhl men som alle dage blev kaldt Hans Jørgen guhl.

Jørgen Daniel Guhl var selvstændig skomagermester og har givetvis også haft både lærlinge og svende i sit brød. På Lokalhistorisk Byarkiv i Faaborg findes ingen dokumenter som antyder, at han på noget tidspunkt søger borgerbrev eller næringsbrev som det hedder nu om dage. Vi ved dog, at han selv garvede sin huder og skind og at han udskibede sit fodtøj til andre byer og vi ved at han havde sølvtøj og kostbare sager af forskellig beskaffenhed i sin husholdning. Sønnen Hans Jørgen startede en karriere som matros, da der sås gode muligheder i dette fag. Hans Jørgen blev dog skomager og ernærede sig selv og familien ved det hverv. Guhl’ernes påklædning på portrættegningerne har givet anledning til nogen drøftelse. “Der mangler en generation – der er for stor forskel i klædedragt”. Det viste sig så, at Hans Jørgen Guhls generation manglede.  Hans Jørgen Guhl er blot 9 år yngre end Søren Læssøe Lange og da Søren portrætterer sig selv, ser vi en antydning i klædedragtens forskel. At en skomager på det tidspunkt så lod sig portrættere med kalvekrøs, sølvknapper og paryk synes måske ikke tidstypisk at være for vidtløftigt.

Andre tekster

Ingen kommentarer

Svar